Ethisch bankieren: het kan!

24 December 2012

Wat hebben de jaren 1929 en 2008 gemeen met elkaar? In beide jaren 'crasht' het financieel systeem. In 1929 implodeert de beurszeepbel. In 2008 blijken voor miljarden euro's aan toxische financiële producten gekocht te zijn door de banken en financiële instellingen. In de vroege jaren dertig gaan ook in ons land banken failliet (De Boerenbank). De economische catastrofe blijkt een uitstekende voedingsbodem te zijn voor extreem rechts, en ook in ons land. De tweede wereldoorlog wordt er mede door mogelijk gemaakt. De overheid slaagt er na 2008 in om de meeste banken overeind te houden, met hier en daar een uitzondering. Alweer echter worden miljoenen mensen de dupe van ongehoord gedrag met een financiële en economisch crisis tot gevolg. De banken speculeren immers met het geld van de spaarder teneinde de winsten te 'optimaliseren', hun aandeelkoersen te doen stijgen en zo enorme bonussen veilig te stellen.

Daarnaast zijn de meeste banken niet erg kieskeurig aan wie ze geld ter beschikking stellen. In welke sectoren deze klanten thuishoren, is bijkomstig.

Kortom, zij leiden aan een kronisch tekort aan ethiek.

Kan het anders?

Er zijn banken die uit een ander vaatje tappen. Zijn trekken spaargelden aan en geven kredieten aan mensen, instellingen en bedrijven die investeren in de duurzame en sociale economie. Ze zijn niet beursgenoteerd, al zijn ze natuurlijk onderhevig aan de economische wetten. Ook zij moeten winst maken. Maar de winst komt uitsluitend van de wisselwerking spaargeld-kredieten in ethisch te verantwoorden sectoren. Geen speculaties op aandelenkoersen en op financiële producten waar niemand nog weet hoe ze in elkaar steken.

Triodos bank is zo een instelling. Zij staan voor ethisch bankieren op alle vlakken. Om hen een kans te geven zich voor te stellen, organiseert Groen Neerpelt een thema-avond "Ethisch bankieren". Deze gaat door op donderdag 24 januari in het Oud Dommelhof. Gelieve ons wel eerst een seintje te geven van jullie komst.