Alternatief verslag van de gemeenteraad 15 december 2014: Take 2

26 December 2014

Het Intergemeentelijk beleidsplan was verreweg het belangrijkste punt op de agenda (zie 'Take 1'). Toch willen we jullie onze Groene kijk op de andere punten niet onthouden. De eerste 9 punten werden besteed aan de begroting voor het volgend jaar en de bijstelling van de meerjarenbegroting. De bevoegde schepenen overliepen de aanpassingen. De meerderheid bevestigde de boodschappen in het voorwoord van het meerjarenplan 2014-2019: Dit plan is sociaal, groen, gericht op de mobiliteit, fiscaal neutraal voor de burger en uitermate in evenwicht.  Op de recente aanpassingen komen we nog terug als we de begroting van 2015 in detail hebben doorgenomen.

We hebben ons licht al laten schijnen over het plan en hierbij de nodige bedenkingen geformuleerd.

We vinden het wel positief dat het subsidiereglement voor energiebesparende maatregelen wordt verlengd en uitgebreid (punt 10 op de agenda). Inwoners die in hetzelfde jaar 2 van de maatregelen uit het reglement combineren krijgen een extra subsidie van 20%. Bij drie maatregelen wordt deze 30%. 

Ook m.b.t. de e-portemonnee is er op het eerste gezicht goed nieuws (punt 11). De verdiende e-portemonnepunten/-euro's blijven nu twee jaar geldig. In de praktijk betekent dit dat de punten verdiend in 2014, geldig blijven tot en met 31 december 2015. Van de andere kant, al eens geprobeerd je puntensaldo te raadplegen via de gemeentelijke website of via het vernieuwde www.e-portemonnee.be? Gebruiksvriendelijk of laagdrempelig kan je dit moeilijk noemen...

De Esperanza-fans mogen blij zijn (punt 16). De gemeente investeert in de nieuwe staantribune voor een bedrag van € 400.000. Daarnaast stelt de gemeente zich borg voor een lening van € 200.000. Op naar de derde afdeling?