Het Hellend Vlak van Neerpelt

01 November 2016

Het Martkplein van Neerpelt wordt binnenkort vernieuwd. De geplande rioleringswerken bieden een ideale opportuniteit om het huidige plein, een parking die de grootste open ruimte van ons centrum in beslag neemt, aan te passen naar de moderne noden. Op aangeven van Groen Neerpelt, zette het gemeentebestuur een op poten. De Neerpeltenaar kon zijn mening kwijt op bierviltjes, er waren infostandjes op de zaterdagmarkt en via een enquête maakten 570 inwoners hun wensen en noden kenbaar. Tot zover het goede nieuws.participatietraject

Eind oktober maakt het gemeentebestuur zijn ontwerp bekend. Het Marktplein van Neerpelt wordt: het hellend dak van een half-ondergrondse parking. Juist, u leest het goed: ons nieuw marktplein wordt hellend? En het dak van een parking. Heeft het hele participatietraject daartoe geleid? Is dit ontwerp werkelijk het gevolg van alle wonderlijke, vooruitstrevende en doordachte suggesties van de geëngageerde Neerpeltenaar?

Zo zou het moeten worden. ? ?

Een vlak plein wordt niet zonder reden hellend gemaakt. Dit plein is volledig ontworpen in functie van de ondergrondse parking. Zonder ondergrondse parking, geen schuin plein. Met een budget van 2,5 miljoen EUR bijna 100 ondergrondse parkeerplaatsen maken, kan immers enkel door de parking toch deels bovengronds te laten uitkomen. Want hoe meer ondergronds, hoe duurder. 

Maar, het was toch de bedoeling om een nieuw Marktplein te maken? Een gezellige plek, waar diverse activiteiten kunnen doorgaan, een park eventueel. Dit was toch de top 3 van Neerpeltenaar? Wat we nu krijgen is het tegenovergestelde. Of is achter uw kinderen aanhollen, zodat ze niet van de rand van het marktpleindak afvallen rustgevend?  En wat met de ouderen, die aangenaam vanaf een bankje de jongere generaties gade willen slaan. Of rolstoelgebruikers? hoe geraken zij bovenop het nieuwe marktplein? En wanneer men een activiteit in het centrum van Neerpelt organiseert, moet er rekening gehouden worden met het schuine oplopende plein. Logistiek niet altijd even simpel. Qua problemen creëren, die er vroeger niet waren, kan dit tellen. En alle bloembakken ten spijt, niemand gelooft dat dit plein een park is.

?

Waarom kiest het gemeentebestuur dan toch voor dit ontwerp? Waarom zulke dure parkeerplaatsen bouwen in tijden van besparingen? Heeft het bestuur voor de volgende verkiezingen misschien een succes nodig, bij gebrek aan het realiseren van een omleidingsweg die al 30 jaar wordt beloofd? Dat de feestelijke opening van het plein doorgaat in het verkiezingsjaar 2018 is veelzeggend. Of gelooft men echt dat de Neerpeltenaar massaal naar het centrum zal trekken voor de ondergrondse parking?

Ervaringen, gezelligheid, gedeelde momenten, verbondenheid, mensen samenbrengen,... dat zijn de waarden waar een centrum en marktplein in deze tijd voor moet staan.  Het marktplein moet een verlengde zijn van de gezellige Kerkstraat, een van de troeven van onze gemeente. We willen er rustig iets kunnen drinken en eten, terwijl onze (klein)kinderen zich uitleven. Er moet mogelijkheid zijn om rustig te verpozen in een aangename omgeving. Om dan nog snel even in een gezellig winkeltje binnen te springen.

Sorry. Spijtig.
Voor een gezellige ontmoetingsplek is er geen budget meer.
Al het geld is naar de ondergrondse parking gegaan.

BIJLAGEN:
marktplein_resultaten_bevraging.pdf