Info avond betaalbaar wonen: geslaagd maar...

02 November 2013

Op 17 oktober organiseerden wij in samenwerking met Groen Overpelt onze derde info avond van het jaar: BETAALBAAR WONEN. Over de opkomst (50 tal personen) konden wij niet klagen. Het is in deze cyber wereld ontzettend moeilijk geworden mensen te motiveren om een politiek debat bij te wonen. Ook al zijn heel wat burgers bezorgd over de betaalbaarheid van het wonen.

De afwezigen hadden ongelijk. Het werd een boeiende avond. Zowel Mieke Vogels, Raf Drieskens, Katrijn Conjaers en Jef Lingier gaven hun kijk op deze problematiek. Na de pauze was er een debat met als basis enkele vragen uit het publiek.

Zoals bij zoveel maatschappelijke problemen is een eenvoudige oplossing niet voorhanden. De visie van Groen is dat er vernieuwingen nodig zijn op dit vlak. Vernieuwingen die een andere aanpak vragen en hier en daar haaks staan op de politiek van de laatste decennia. Tijdens het debat werd het wel duidelijk dat van een vernieuwing van het woonbeleid vooralsnog geen sprake zal zijn. Bouwen en nog eens bouwen, vernamen we uit de mond van de burgemeester. Andere maatregelen zijn er niet nodig. Dat dit naar de toekomst een te enge visie is, is naar onze mening wel duidelijk. Initiatieven zullen met andere woorden uit een andere hoek moeten komen dan van de overheid.

Toch hadden we een kleine wrange nasmaak na de avond. Behoudens de burgemeester en leden van de sp.a, was geen enkele andere politieker aanwezig. Blijkbaar zijn zulke debatten enkel interessant als er verkiezingen in aantocht zijn. Spijtig. Trouwens, ook de pers liet verstek gaan. Misschien was het onderwerp niet interessant en sexy genoeg?

Langs deze weg willen de deelnemers en aanwezigen bedanken voor hun komst.

Wij blijven belangrijke maatschappelijke thema's behandelen in de vorm van info avonden.