Oproep tot boomaanplant

15 Mei 2022

Oproep tot boomaanplant

Pluimen van een ander op de eigen kale hoed steken  

Half april 2022 kondigde een aantal kranten de aanplant van 25.000 nieuwe bomen in Pelt aan.

Op de krantenfoto staat burgemeester Smeets, geflankeerd door minister Demir en de gouverneur. De gemeente Pelt heeft nochtans geen enkele verdienste aan dit initiatief. De fysieke inspanning van het planten van één boompje door de burgemeester niet meegerekend.

Het is de firma Ordina die de gronden heeft aangekocht en ook de nieuwe bomen zal financieren. Het Agentschap Natuur en Bos zal toezien op een correcte aanplant; het terrein ligt tenslotte binnen het Pijnven, dat door ANB beheerd wordt. Dit terrein – een voormalig mega-aspergeveld in het midden van de natuur – was al lang een smet op het blazoen van Bosland. Dit hoorde hier niet thuis. Mooi dat een privé-bedrijf dit probleem heeft opgelost voor de overheid. 

Groen juicht dit soort initiatieven toe: hoe meer nieuwe bossen en bomen in Pelt, hoe liever.  Na de kaalslag van de voorbije decennia en het non-stop draaien van de betonmolens die - elke dag opnieuw - meer dan 400 m² open ruimte wegnemen in Pelt, is het een verademing om dergelijke berichten te lezen.

We roepen de gemeente Pelt op om het voorbeeld van dit bedrijf te volgen. Wij kijken uit naar het eerste ernstige initiatief van de gemeente Pelt om eigen gronden te gebruiken voor een nieuwe boomaanplant of om gronden aan te kopen om Pelt verder te vergroenen. 

Wanneer eerste initiatief Pelt om eigen gronden te gebruiken voor boomaanplant?