Neerpelt FairTradeGemeente

01 November 2014

Sinds 22 oktober is het zover: ook Neerpelt is een FairTradeGemeente (FTG), de 156ste van Vlaanderen. Twee jaar geleden trok een beperkt comité van vrijwilligers de trein op gang om dit te realiseren. Er werden initiatieven genomen om gemeentebestuur, lokale horeca, handelaars, verenigingen, bedrijven, scholen én Neerpeltenaren ervan te overtuigen om fairtradeproducten te gebruiken en te kiezen voor lokale duurzame voeding. Bij producten met fairtradelabel krijgt de lokale producent in het Zuiden een eerlijke prijs voor zijn product. (Voor meer info over eerlijke handel zie .) Dit zou in feite een vanzelfsprekendheid moeten zijn voor elke producent in Zuid én Noord.hier

Groen Neerpelt is trots mee te hebben geholpen aan behalen van de titel FTG. Hans Proost zetelde mee in de trekkersgroep. Of beter:  zetelt, want het verhaal van de FTG stopt (gelukkig!) niet met het behalen van de titel.

Meer info over de criteria voor het behalen van de titel van FTG en de deelnemers vind je via deze link. Groen doet ook een warme oproep om FairTradeFan te worden of zelfs ambassadeur. Ook daarover vind je meer info via de link.

Het behalen van dit label is zeker een (kleine) stap in de goede richting. Maar het kan zeker beter. Laten we als gemeente eindelijk eens gaan voor het behalen van de 0,7%-norm: 0,7 % van het gemeentelijk budget besteden aan projecten in het Zuiden. Zoals bleek uit onze analyse van het meerjarenplan van de gemeente blijft Neerpelt met 0,13% ver verwijderd van deze internationaal erkende norm.