Tips & Tricks voor een bij-vriendelijke tuin

21 Maart 2013

Meer en meer instanties onderkennen  de draagwijdte van dit probleem. Reeds meerdere malen hebben we gewag gemaakt van de problematiek in verband met het sterftecijfer onder bijen. Albert Einstein zei het al in het begin van de vorige eeuw: 'indien de bij uitsterft, hebben mens en dier nog vier jaar te leven".

Of het zo'n vaart loopt weten we niet maar de bij helpen kan zeker geen kwaad. Alle beetjes helpen meent Sara Heyligen (bestuurslid van Groen Neerpelt en imker):

Enkele kleine aanpassingen in je tuin, kunnen voor deze weldoeners een wereld van verschil maken:

-          Vermijd chemische onkruidbestrijding met herbiciden

-          Poot vele bloembollen van voorjaarsbloeiers: blauwe druifjes, narcissen, anemonen, kievitsbloemen, krokussen, sneeuwklokjes, ?

-          Kies voor planten en bloemen in je tuin die veel stuifmeel en nectar produceren. Een lijst vindt u terug op www.RLLK.be

-          Zaai hier en daar in je tuin, in een vergeten hoekje of vlak voor het raam, bloemenmengsels. De imkers raden in onze streek het  Brandenburger mengsel aan: boekweit, phacelia, gele mosterd, malva, klaproos, ?

-          Plant bomen en struiken met label 'Plant van hier' , kies voor de soorten die iets te bieden hebben voor de bijen en andere insecten: linde, spork, zoete kers, ? De Plantwijzer is gratis te downloaden via www.plantvanhier.be

-          Maak met resten hout, takken, riet, ? nest ? en woongelegenheid voor insecten als de solitaire bijen, hommels en sluipwespen.

-          Laat uw grasmachine eens een weekje aan de kant staan of maai uw gazon in stukken. Van de witte klaver die dan kan groeien en bloeien zullen de bijen smullen.

-          Plant enkele najaarsbloeiers in je tuin, dit zijn de laatste stuifmeelleveranciers voor de bijen voor ze aan de 'winterstop' beginnen:  http://www.bieenkorf.be/plantengids.htm

-          Heeft u klimop? Dit is een belangrijke streekeigen drachtplant in een periode dat de natuur weinig te bieden heeft voor de bijen. Snoei bepaalde delen niet en laat de klimop weelderig bloeien. Als u de bloeitwijgen stekt, krijgt u een bolvormige struik ? klimop die soms al na 1 jaar gaat bloeien.

-          Bezoek eens een imker in je buurt en vergaar daar meer tips: http://www.konvib.eu/een-imker-in-mijn-streek.html

 Uw tuin zal, na deze aanpassingen, ook bezocht worden door andere nuttige insecten: onzelieveheersbeestje, zweefvliegen, gaasvliegen, vlinders, hommels, ?

Genieten maar!