Of het zo'n vaart loopt weten we niet maar de bij helpen kan zeker geen kwaad. Alle beetjes helpen meent Sara Heyligen (bestuurslid van Groen Neerpelt en imker):
Enkele kleine aanpassingen in je tuin, kunnen voor deze weldoeners een wereld van verschil maken:
- Vermijd chemische onkruidbestrijding met herbiciden
- Poot vele bloembollen van voorjaarsbloeiers: blauwe druifjes, narcissen, anemonen, kievitsbloemen, krokussen, sneeuwklokjes, ?
- Kies voor planten en bloemen in je tuin die veel stuifmeel en nectar produceren. Een lijst vindt u terug op www.RLLK.be
- Zaai hier en daar in je tuin, in een vergeten hoekje of vlak voor het raam, bloemenmengsels. De imkers raden in onze streek het Brandenburger mengsel aan: boekweit, phacelia, gele mosterd, malva, klaproos, ?
- Plant bomen en struiken met label 'Plant van hier' , kies voor de soorten die iets te bieden hebben voor de bijen en andere insecten: linde, spork, zoete kers, ? De Plantwijzer is gratis te downloaden via www.plantvanhier.be
- Maak met resten hout, takken, riet, ? nest ? en woongelegenheid voor insecten als de solitaire bijen, hommels en sluipwespen.
- Laat uw grasmachine eens een weekje aan de kant staan of maai uw gazon in stukken. Van de witte klaver die dan kan groeien en bloeien zullen de bijen smullen.
- Plant enkele najaarsbloeiers in je tuin, dit zijn de laatste stuifmeelleveranciers voor de bijen voor ze aan de 'winterstop' beginnen: http://www.bieenkorf.be/plantengids.htm
- Heeft u klimop? Dit is een belangrijke streekeigen drachtplant in een periode dat de natuur weinig te bieden heeft voor de bijen. Snoei bepaalde delen niet en laat de klimop weelderig bloeien. Als u de bloeitwijgen stekt, krijgt u een bolvormige struik ? klimop die soms al na 1 jaar gaat bloeien.
- Bezoek eens een imker in je buurt en vergaar daar meer tips: http://www.konvib.eu/een-imker-in-mijn-streek.html
Uw tuin zal, na deze aanpassingen, ook bezocht worden door andere nuttige insecten: onzelieveheersbeestje, zweefvliegen, gaasvliegen, vlinders, hommels, ?
Genieten maar!
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter