Voorstelling Low Impact Man

31 Mei 2015

Een mooie opkomst, op deze avond vol optimisme voor de toekomst. Een gevoel van verbondenheid ook, een groep mensen samen in een zaal, een publiek dat wilt gaan voor .een goed leven

Geen 101 tips op een rij voor al wie wil leven met a lower impact op onze planeet, maar een snelle, ludieke, tot nadenken aanzettende introductie van een nieuw tijdperk.

Stel je voor... een samenleving waar mensen met plezier aan hun werkdag beginnen, met een werktijd en een werkritme dat toelaat zelf je kinderen op te voeden, zelf naar de markt te gaan, ...

Stel je voor... dat ons voedsel niet langer bewerkt is met pesticiden, dat we minder vlees eten, minder vet, minder suiker.

Stel je voor... dat brandstof zo duur is dat het autoverkeer simpelweg gehalveerd wordt, dat er goed openbaar vervoer is en dat we de resterende auto's met elkaar delen.

Stel je voor... een wereld waar de kloof tussen arm en rijk niet meer toeneemt, maar opnieuw kleiner wordt.

Stel je voor... dat we politici hebben zonder ego, die oprecht bezig zijn met het algemene belang.

Stel je voor... dat mensen niet langer automatisch 'druk druk druk' antwoorden bij de vraag hoe het ermee gaat, maar eerst even stil worden en dan woorden gebruiken als 'rustig', 'in evenwicht'.

In zo'n wereld stoten we meteen een pak minder CO2 uit, hebben we minder energie en grondstoffen nodig en kunnen we er misschien net in slagen de grote klimaatcatastrofe te vermijden.

Stel je voor... Stel je voor...

Is zo'n toekomstverhaal een utopie, een verre droom, sciencefiction?

Er is geen kant en klaar plan, er is geen uitgewerkte oplossing voor een andere manier om onze samenleving in te richten. Dus het zal zoeken worden, met vallen en opstaan. Wat we nodig hebben is verbeelding en creativiteit, maar vooral moed!

Nee, het was absoluut geen voorstelling vol 'slecht nieuws', met vele analyses, wat als - verhalen, geklaag en gezaag.

Aan de hand van een aantal pijlers gaf Steven Vromman, de Low Impact Man, inspirerende handvaten voor 'anders leven', humoristisch aangebracht, want ja, optimisme 'werkt'!

Word activist. Doe het zelf. Deel alles. Toon mededogen. Doe alles met liefde. Bevrijd jezelf. Zoek bondgenoten.

Meer van dit?

Lees dan: Stop met klagen, een doe - het - zelfgids voor een vrolijke nieuwe wereld, uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts, 2015, auteur Steven Vromman

ISBN 9789089315014

 

"We hebben een kans en het ergste wat je kunt doen, is niets." (Ervin Laszlo)