Zo kan het ook!

12 Augustus 2012

Op een dagje uit, kwam één van onze kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen (Sara H.), dit bord tegen in Kessinich. Zo kan het dus ook. Het spreekt voor zich dat in het programma van Groen Neerpelt het

behoud van de biodiversiteit een belangrijke plaats inneemt. Voor een ecologische partij vanzelfsprekend, we zijn de groenen nietwaar. Maar het begrip biodiversiteit gaat veel verder dan alleen maar wat natuurreservaten hier en daar.

"De belangrijkste politieke beslissing die we moeten nemen, is het erkennen van het belang van biodiversiteit voor het menselijk welzijn. Dit dient dan te worden verankerd in beleidsstrategieën voor de toekomst."

Deze stelling komt uit een infoblad van de Federale Overheid: Biodiversiteit in België - Van Vitaal Belang (in bijlage).

In het infoblad wordt ook heel duidelijk verwezen naar de economische factor van de biodiversiteit. 80% van de bestuiving van onze planten is afhankelijk van de insecten. Zo wordt beschreven dat 20% van alle bestuivingen via onze bijen gebeurt. Een economische waarde van:

4.700.000 (4,7 miljard) euro per jaar in de Europese Unie!

Het gaat dus niet alleen maar om wat groen voor de groene jongens.

De gemeente Neerpelt heeft het afgelopen jaar wel wat geïnvesteerd (bloemenweiden). Maar dit is veel te weinig. Het behoud van de biodiversiteit vraagt om een integraal en consequent beleid.

Daarom pleit Groen Neerpelt voor een aangepast bermbeheersplan naast tal van andere beleidspunten.

PS De plaatselijke landbouwer en onze fauna en flora mogen blij zijn met onze Sara en Ben. Zij zijn immers imker. Misschien moeten we eens berekenen wat dit economisch betekent voor de gemeente.

Ook leuk: een link naar een educatieve tool op het internet in verband met de biodiversiteit.